Bucheon Million Rose Garden

I warned you that flower series has not ended yet. Haha. So here’s another one!

I read about rose festival in Bucheon before. So, I suggested my friend that we should also go to this festival after seeing poppy field in Sangdong Lake Park because they’re both in Bucheon. The festival is annually held in Million Rose Garden (백만송이장미원). For this year, it will be held until June 23rd, 2016.

Continue reading

Poppy Field in Bucheon Sangdong Lake Park

Another flower edition, yeayy! And it’s not the end, yet~ xD

When my friend gave me a picture of flowers in Sangdong Lake Park and suggested that we should go there, I was curious what kind of flower it is. I think it was my first time seeing that kind of flower and it’s so pretty. I found out that it’s called 양귀비 in Korean, which is poppy in English. I was like.. what?? Isn’t it some kind of drug… How can they just freely grow there??? I searched about it and turned out poppy has so many species, not only the one that can be used as opium source. lol, sorry.

Continue reading

Hangang Seoraeseom Canola Festival 2016

Seoraeseom is one of the artificial islands built on hangang riverside. It’s not that far from the famous Banpo Bridge.

Last week, me & my friend went to Seoraeseom to see canola flowers. We were afraid that it’d be very crowded since it was Sunday, so we went there around 9am. And I guess we were too early. It was really quiet, most visitors were ahjussi & ahjumma passing by after having morning jog and walk. 😀

Continue reading

A Tropical Girl’s Spring

After long winter, the spring finally sprung! Because of the global weirding, half of the spring still felt quite cold. It’s only last week I started to left my coat at home, after several days of rain and strong wind.

When waiting for spring to come, I learned this phrase “꽃샘추위”. It literally means “Winter is Jealous of The Blooming Flowers”. It usually happens in March when the weather start getting warmer but then it’s back to freezing cold for several days. Cute, eh?

Some pictures from flower hunting~

Continue reading

Jelajah Busan Dalam 3 Hari

Di post tentang backpacking ke Jeju, saya sempet bilang kalau saya pengen ke Busan juga. Sebenernya sih udah kesampean pas akhir September tahun lalu, tapi belum sempet nulis ceritanya. 😛

Berawal dari tawaran transport dan penginapan gratis, saya yang lemah godaan ini pun akhirnya berangkat ke Busan. Karena saat itu adalah musim libur Chuseok yang bisa dibilang lebarannya orang Korea, bus yang saya tumpangi telat sampai di Busan sekitar 1,5 jam dari waktu yang direncanakan. Maklum, banyak yang mudik juga.

Continue reading

Seoul Eulalia Festival 2015

Yeayy, fall is coming! It’s my most favorite season here in Korea. Soon, the fall foliage will be so prettyyy! It’s also said to be the best season to travel in Korea.

Seoul Eulalia Festival in Haneul Park Seoul is something you can not miss if you happen to visit Korea during this season. In this festival you can see a park full of eulalia or silver grass. For this year, the festival will be held in October 10-17. During the festival, the park will be open until 10pm. When you visit the park at night, you can see colorful laser shot through the silver grass. These are pictures from my visit last year.

But don’t worry, if you visit Korea after the festival ends you still can see the eulalia but only until 6pm and without the laser shot.

Because last year I’ve visited the festival at night, this year I want to see the day view. So, last week I went to the Haneul Park. And here are the photos

This slideshow requires JavaScript.

It’s pretty, isn’t it? The interesting part is that Haneul Park was once a massive landfill. This uncontrolled landfill was transformed into grassland park in 1993 as a project to restore and revitalize the area for the 2002 Korea/Japan World Cup. Woahh…

This park is the highest park in Seoul so you need to do a little hike to reach the park. It’s around 20 minute walk from the entrance. You can also take shuttle for 2000 KRW, but the line can be very long at times.

From this park, you can see beautiful view of Seoul. Go to the observation platform to see Bukhansan Mountain in the north, Namsan Mountain and the 63 Building in the east, Han River in the south and Haengjusanseon Fortress in the west.

This slideshow requires JavaScript.

Seoul Eulalia Festival 2015
October 10-17 @ Haneul Park
Subway Line 6, World Cup Stadium Station, Exit 1

Backpacking Impulsif ke Jeju Island – Part I

Busan dan Jeju adalah 2 tujuan wisata Korea yang populer selain Seoul. Mumpung lagi di Korea, saya pengen dong paling nggak mengunjungi kedua kota itu. Dan akhirnya di suatu malam galau, saya iseng-iseng cek harga tiket promo pesawat ke Jeju dan seperti biasa dengan impulsifnya membooking tiket pp ke Jeju dengan keberangkatan…. esok harinya. Hahaha. Ya gimana ya dapet cuma seharga ~61.000 KRW termasuk pajak & fuel surcharge. Itupun sebenernya bisa lebih murah kalo bookingnya dari beberapa hari sebelumnya.

Saya hampir nggak pernah pergi jalan tanpa persiapan dari jauh-jauh hari. Tapi karena minggu depannya saya mesti pulang ke Indonesia dan baru balik ke Korea lagi bulan Agustus sedangkan promo cuma sampe bulan Juli, mau nggak mau saya harus berangkat minggu itu juga. Sebagai orang dengan tipe golongan darah A yang katanya perfeksionis dan rempongan, jadilah malam itu saya nggak tidur karena sibuk cari info tentang tempat yang bisa dikunjungi dan cari-cari penginapan lewat booking.com. Ujung-ujungnya baru bisa tidur setelah subuh dan itupun cuma kurang dari 4 jam karena belum packing sama sekali. xD

Hari Pertama
Flight saya jam 12.40 dari Gimpo Airport, Seoul. Saya berangkat ke airport naik AREX (airport line) dan sampe di bandara sekitar jam 12. Saya langsung check in dan masuk boarding room. Dan flight-nya on time *emangnya di Indonesia delay mulu*

Ini dia pesawat yang saya naiki, Jeju Air.

Jeju Air

Jeju Air

Ada Kim Soohyun, ambassador Jeju Air, di cover majalahnya.

Kim Soohyun, Jeju Air Ambassador

Kim Soohyun, Jeju Air Ambassador

Ada coverage soal Siti Sarah (restoran Indonesia di Itaewon) & rendang di dalam majalah.

Siti Sarah

Siti Sarah

Flight-nya nggak lama, satu jam aja. Jam 13.45 saya sudah sampai di Jeju. Yeayyy, petualangan dimulai!

Di bandara saya dapet hand sanitizer yang dibagikan gratis karena kasus MERS yang lagi merebak di Korea. Saya sih awalnya sempat agak parno soal MERS ini karena di subway banyak yang pake masker, trus katanya penyebarannya cepat dan sudah ada korban meninggal. Tapi setelah tau kalau penyebarannya lebih banyak di rumah sakit dan kebanyakan korban meninggal sudah tua dan memang punya penyakit lain yang bikin daya tahan tubuhnya lemah, sayapun jadi lebih santai. Jaga kebersihan, rajin cuci tangan aja, dan pake masker kalo perlu.

Karena belum makan dari pagi, saya pun menuju lantai 4 bandara. Disana ada beberapa restoran dan foodcourt. Saya pun pergi ke foodcourt dan memesan hoedeopbab (회덮밥) alias nasi campur ikan mentah. Agak-agak serem ya kedengerannya. Saya pun baru pertama kali makan ini.

Ini dia tampilannya sebelum diaduk: nasi + irisan selada + timun + kecambah + irisan ikan mentah + gochujang + gim.

Hoedeopbab

Hoedeopbab

Porsinya standar restoran sini alias porsi super besar. Sempat khawatir kalo ikannya bakal amis, untungnya nggak. Yeayy. Saya sih doyan-doyan aja. Enak kok. Mangkok saya bersih tuntas. *pemakan segala*

Setelah kenyang, sayapun meluncur ke tempat nunggu bis. Tujuan pertama saya adalah Sinchang Windmill Coastal Road yang ada di Jeju bagian barat. Yup, hari pertama ini saya bakal mengeksplor West Jeju. Untungnya karena lagi musim panas, matahari baru terbenam jam 8 malam. Jadi walaupun saya mulai jalan agak sore, masih ada waktu sekitar 5 jam sebelum gelap. Dari bandara ke Sinchang, memakan waktu sekitar 2,5 jam. Termasuk drama salah bis akibat buru-buru naik bis takut kelamaan nunggu bis selanjutnya. Wkwkwk. Selama mengeksplor bagian barat Jeju ini saya mengandalkan bis nomor 702. Kalau naik bis ini, pastikan sudah tau mau turun dimana karena kita perlu ngasih tau ke supir supaya dia bisa menentukan tarif yang perlu kita bayar. Tarif mulai 1300 KRW untuk jarak  < 20km sampai 3300 KRW untuk jarak > 40km.

Ini dia Sinchang Windmill Farm. Wind turbine sih harusnya, bukan windmill.

Sinchang Windmill Farm

Sinchang Windmill Farm

Sebenernya tempat ini bukanlah tempat wisata populer. Dan yang kesini pun biasanya bawa mobil karena tempat ini adalah salah satu recommended driving course. Saya kesini gara-gara jadi korban drama. LOL. Tempat ini, lebih tepatnya lighthouse-nya, muncul di drama yang saya lagi gandrungi, Warm & Cozy (맨도롱 또똣). Drama ini lokasi syutingnya di Jeju dan itinerary perjalanan saya kali ini kurang lebihnya bakal mengunjungi lokasi-lokasi itu. Hahaha.

Lighthouse yang muncul di drama

Warm & Cozy

Warm & Cozy

Di sini terdapat Wondam, susunan batu yang digunakan masyarakat setempat untuk menangkap ikan secara tradisional.

Wondam

Wondam

Ada juga jembatan panjang di atas laut dan patung ikan yang bisa nyala kalau malem. Saya sempat naik jembatannya, dan agak-agak horor karena anginnya kenceng banget. Haha.

Sinchang Windmill Coastal Road
Bus stop terdekat: 구 한경의원 앞

Di dekat windmill farm, terdapat pemandian yang disebut Shingaemul. Ada 2 pemandian, masing-masing untuk pria dan wanita yang dibatasi dengan pagar batu khas Jeju. Airnya berasal dari laut, tapi saat saya coba pegang walaupun ada bau asin ternyata airnya nggak amis dan lengket.

Setelah puas keliling-keliling disana, saya pun melanjutkan ke tujuan berikutnya: Wolryeong-ri Cactus Village (월령리 선인장마을). Saya emang doyan kaktus, bahkan dulu sempet pelihara di kosan. Jadi pas saya lihat ada tempat ini di peta wisata yang saya donlot di official website-nya Jeju, saya pun mewajibkan diri untuk ke tempat ini. Bus stop terdekat adalah Wolryeong-ri (월령리). Dari jalan pun sudah mulai keliatan banyak kaktus yang tumbuh di daerah ini.

Wolryeongri Cactus Village

Wolryeongri Cactus Village

Tapi jalan sedikit lagi, dan jengjengjeng ketemulah tempat ini.

Pantai + batu + kaktus yang tumbuh di sekitaran batu + jembatan kayu + matahari yang mulai terbenam. Cakep!

Saya baru tau kalau ternyata kaktus bisa tumbuh di sela-sela batu kayak gitu. Makin terpesonalah saya sama si kaktus. Ada kaktus yang lagi berbuah juga karena lagi musim panas.

buah kaktus

buah kaktus

Kaktus yang tumbuh disini bisa dimanfaatkan sebagai obat anti inflamasi. Penduduk sini juga menanam kaktus di sekitar rumah mereka untuk menghalangi masuknya tikus & ular.

kaktus di rumah penduduk

kaktus di rumah penduduk

Pengennya sih lama-lama ya disini, tapi masih ada tempat lain yang harus saya kunjungi jadi mau nggak mau lanjut jalan lagi deh.

Tujuan selanjutnya adalah Geumneung Euddeum Beach (금능으뜸해변). Nama bus stop-nya sama. Udah lama banget saya nggak ke pantai yang berpasir putih, jadinya seneng banget pas sampe disini. Tapi emang kalo dibandingin dengan pantai di Indonesia, tetep lebih bagus pantai kita sih. xD Karena udah malem, pantainya sepi.

Saya jalan menyusuri pantai ini sampai ketemu lagi pantai lainnya: Hyeopjae Beach (협재해변). Hyeopjae ternyata lebih rame daripada Geumneung Euddeum. Ada anak-anak kecil yang asik berenang. Ada yang lagi pre-wedding. Ada juga yang cuma duduk-duduk pacaran. Pemandangan di Geumneung Euddem lebih oke dari Hyeopjae sih menurut saya. Cuma Hyeopjae lebih ramah pengunjung, fasilitasnya lebih lengkap. Ada penyewaan ban, area main pasir buat anak-anak, dan restoran juga. Ini hampir jam 8 malem.

Dari Hyeopjae Beach, saya kembali naik bis menuju penginapan. Penginapan saya sekitar 15 menit dari bandara, jadi balik lagi ke daerah utara. Sampe di halte terdekat sekitar jam 10 malem. Apesnya batre hape saya habis setelah itu. Padahal selama perjalanan saya selalu mengandalkan aplikasi peta di hp. Akhirnya saya pun minta tolong sama orang yang saya temui di halte bis dan akhirnya ditunjukin jalannya. Untung memang nggak terlalu jauh dari sana. Saya nginep di Yellow Guesthouse. Untuk tipe kamar female dorm 6 orang, harganya 16.000 KRW per malam. Saya nginep 2 malam disana. Malam itu di kamar cuma ada 1 orang lagi selain saya. Dan dia sudah tidur pas saya datang dan besoknya pergi pagi-pagi banget. Ada kejadian lucu pas check in. Begitu saya bayar pake kartu bank Korea, yang jaga langsung tanya “Do you live in Korea?” dan begitu saya jawab iya dia langsung bilang 영어 잘못해요 (saya nggak lancar bahasa inggris). Dan saya pun bilang 한국말 잘못해요 (saya juga nggak lancar ngomong korea) wkwkwk. Dan akhirnya dia terpaksa jelasin soal sarapan, laundry, dll pake bahasa inggris. Lancar kok menurut saya. Cuma abis ngejelasin itu dia kayak kecapekan dan senyum lega. Hahaha. Saya jadi kasian. Padahal kayaknya kalo dia jelasin pake bahasa Korea, 70-80% saya masih bisa paham sih. *kayaknya lho* xD

Cerita hari selanjutnya di post berikutnya ya 😉

Biking across 3 Islands: Sindo, Sido, and Modo in Incheon

I love biking. I also love quietness. So, when I read about this, I was tempted to do the same. The idea of enjoying quiet islands by riding bike sold me in. It’s also a chance for me to explore Incheon more. Because even though I live in Incheon it seems like I know about Seoul much more than Incheon. Haha.

Sindo, Sido, and Modo are 3 small islands in Incheon that connected by bridge. They’re also known as Three Brother Islands (삼형제 섬). To go to these islands, I need to take a ferry from Sammok Wharf (삼목선착장) in Yeongjeongdo, the island where Incheon Airport is. To go there, I took airport line subway (AREX) to Unseo Station, went to Exit 1 and took Bus #307.

This is Sammok Wharf.

Sammok Wharf

Sammok Wharf

Map of the islands

map

map

The schedule to Sindo and Jangbongdo. There are 12 times a day.

schedule

schedule

– From Sammok Wharf to Sindo or Jangbongdo, every hour between 07.10 and 18.10
– To Sammok Wharf from Sindo, every hour between 07.30 and 18.30
– To Sammok Wharf from Jangbongdo, every hour between 07.00 and 18.00

You can see the ticket price at the left side. The one way ticket to Sindo is 2000 KRW for adults and 1300 KRW for kids. If you go as a group > 12 people, you can get cheaper price. And there’s additional fee if you bring your own bike or car.

To buy the ticket, write passenger list on this form and then go to the queue. Give the form and your ID card to the staff. And after that you can just pay for the ticket. They usually ask if you bring car or not. That’s all.

 After that go to the queue for the ferry, or just directly go to the ferry if it has arrived. There are 2 different ferries to Jangbongdo and Sindo, so you need to make sure that you take the right ferry.
The trip from Sammok Wharf to Sindo is less than 15 minutes. But it was very interesting because there were so many seagulls behind our ferry. The passengers kept feeding shrimp snack (새우깡) to the seagulls by throwing it. It’s cute. Some passengers also tried to feed it directly. It was awesome but kinda scary. lol.

The gate of Sindo.

sindo gate

sindo gate

I asked for the guide book in Sindo Wharf. And then rent a bike in bike rent nearby for 1 day price (10000 KRW). It’s also available for hourly rent (3500 KRW/hour). I chose the one with a basket and put my bag there. I need to left my ID card there.

bike rent

bike rent

I was nervous when I just started my bike trip for 10 minutes but I already found an uphill road. I failed to reach the end of the road by bicycle. lol. When people saw me, I acted like I was lost. An ahjussi asked me where I wanted to go and then told me to follow him and 2 other ahjummas. Haha. So I followed him. The road in Sindo was very quiet. I can count the number of car I saw with my own fingers. Some times I stopped by to take picture. And then I realized, I couldn’t see ahjussi anymore. I arrived in an intersection, and because one of the road seemed easier and more interesting, I went to that side. I saw a park with pavillion there. I followed the road, but the road was heading to smaller road. I couldn’t identify the place in the map. You know, I’m not good in map reading. I was really getting lost this time. Haha. After trying to figure out by myself, I ended up asking an ahjussi nearby. But I still couldn’t figure it out and finally opened the map from my phone. I followed the map, and found the right road. Yeayyy. I saw some bikers too, so I was sure it’s the right one.

And finally I saw the bridge connecting Sindo & Sido. It was pretty cool.

My destination in Sido is Sugi Beach. It’s difficult to park the bike on beach sand. The sand kept eating the bike upstand. lol. Fortunately, i found a board so i can park the bike easily. The beach is different from the beach I usually found in my hometown. A lot of big stones at the beach. What interesting is I saw sea birds there! The long-legs sea birds, i don’t know the bird name. And I can see Manisan Mt. in Ganghwado from the beach. I want to go there too next time, hehe.

There are some groups of ahjumma and ahjussi in this beach. Some of them even built the tent for camping. When I walked back to the main road, I can hear some of them talking about me. They’re wondering if I felt hot, maybe because they saw me using scarf. lol. I just acted like I didn’t understand. Different reaction from before when an ahjussi looking and smiling at me for coming there, I was happily greeting him. Just ask me directly ahjumma. 😉

After that I continued my trip to Modo Island. There are interesting statues near the bridge connecting Sido and Modo. Again, I met another ahjussi asking me if I go there by myself and planned to go to all the islands. He told me to enjoy the trip. Hehe, thanks ahjussi! Well, I guess I looked very striking there. I’m a foreigner but not from the western countries. I only wore casual clothes, not special clothes for bike riding. So I understand if people looking at me strangely. Just imagine a bule riding a bike in some quiet village in Indonesia. How will people there looking at her? Kkkk.

My destination in Modo is Baemikkumi Sculpture Art. The entrance fee is 2000 KRW. The sculptures here are kinda …. erotic. lol. I’ve seen the pictures from the internet before so I wasn’t shocked. I was more shocked by parents that bring their kids to this park. Hahaha. It’s awkward for me. The park is in seaside. It’s nice to see beach again. I can see airplanes flying really close to the island for several times. (Airport is just across the island)

After that, I rode my bike back to Sindo Wharf and returned the bike. I bought ticket to Sammok Wharf for 2000 KRW. When I queued for ferry, an ahjussi asking where’s my bike. I think he’s the ahjussi I met in Sugi Beach. I told him I returned the bike. And he complimented me for coming there by myself even though I’m a foreigner and woman. He even said baksu (applause). 아저시, 오버하지 마세요 #digetokahjussi. On the ferry, I opened my shrimp snack that I coincidentally bought before coming to the islands without knowing about the seagulls. I fed it to the seagulls and … myself. Well, it’s tasty. Haha.

shrimp snack

shrimp snack

When I check it, I rode the bike for around 20 km. That’s the longest distance I’ve ever had. But because I never rarely exercise, my whole body was aching after that. xD In short, it was a nice getaway.

My Love From The Star Exhibition

Have you ever heard of My Love From The Star or You Who Came From the Stars? This drama aired last year and it’s super popular. Even an Indonesian production house plagiarized this drama #ehemkauyangberasaldaribintang. This drama is about Do Minjoon (Kim Soohyun), a handsome alien who landed on earth 400 years ago but never ages, and a top Hallyu star Cheon Songyi (Jeon Jihyun). Because it’s romantic drama, yeah you know at the end they fall for each other. But it’s not easy for them to be together, there are second leads, evil brother of the male second lead (which i think the best part of this drama) that make the thing more complicated. Well, it’s DRAMA afterall! lol. I watched this drama even though I couldn’t finish it. A lot of people think Cheon Songyi’s personality is adorable, but I found her personality is kinda annoying sometimes xD. And I ended up liking the male second lead character, Park Haejin, much more than the main lead, Kim Soohyun. Hahaha… #secondleadsyndrome

But when I read that there’s an exhibition where we can see the drama set, I was curious. The last time I went to Ilsan for Show Champion recording, I passed by KINTEX where the exhibition located. But I didn’t have enough time to visit it. So, when I saw there’s 1+1 promo for 20.000 KRW in Trazy and shuttle bus is included, I booked it in a second.

Continue reading