Jelajah Busan Dalam 3 Hari

Di post tentang backpacking ke Jeju, saya sempet bilang kalau saya pengen ke Busan juga. Sebenernya sih udah kesampean pas akhir September tahun lalu, tapi belum sempet nulis ceritanya. πŸ˜›

Berawal dari tawaran transport dan penginapan gratis, saya yang lemah godaan ini pun akhirnya berangkat ke Busan. Karena saat itu adalah musim libur Chuseok yang bisa dibilang lebarannya orang Korea, bus yang saya tumpangi telat sampai di Busan sekitar 1,5 jam dari waktu yang direncanakan. Maklum, banyak yang mudik juga.

Continue reading

Pertama Kali ke Seoul? Kemana Aja?

Setelah berkali-kali saya komporin, akhrnya bulan Januari kemarin adik saya main ke Korea. Ini merupakan pertama kalinya dia ke Korea, pertama kalinya ke luar negeri juga malahan. Dia berangkat bareng temennya yang juga baru pertama ke luar negeri. Walopun sempet ketinggalan shuttle bus ke hotel pas transit di Kuala Lumpur, untungnya mereka berdua selamat sampe di Incheon. Haha.

Selama mereka di Korea, tentunya saya jadi tour guide dadakan. Itinerary sudah saya susun sedemikian rupa supaya puas jalan-jalan dalam waktu kurang dari seminggu. Tapi apa daya, suhu saat itu ternyata lagi dingin-dinginnya. Kami sempat merasakan suhu -15ΒΊ C bahkan lebih dingin dari itu. Ujung-ujungnya banyak plan yang mesti diubah. Di suhu yang bikin beku kayak gitu, manusia-manusia tropis seperti kami ini tentu pengennya ngangetin badan di kamar. Saat lagi jalan di luar pun kami sering banget berhenti masuk ke dalam gedung ato ATM buat cari penghangat karena dinginnya emang nggak ketolongan.

Kali ini saya mau share tempat-tempat yang mereka kunjungi sebagai referensi untuk para Seoul First Timer.

Continue reading

Rekomendasi Traveler SIM Card di Jepang: b-mobile

Jaman sekarang, kalo jalan-jalan kayaknya harus mesti kudu wajib tetep konek internet. Entah untuk cek google map, cari info tempat, atau sekedar buat aplot foto-foto di instagram. Saya juga gitu. Haha. Pas tanya-tanya soal jalan ke Jepang, semua temen saya bilang “asalkan ada internet aman deh”. xD

Jadilah saya googling soal Portable WiFi dan Traveler SIM Card. Berhubung saya cuma sendirian, akhirnya opsi portable WiFi saya coret. Kayaknya itu lebih cocok buat rombongan karena bisa di-share ke multiple device. Setelah membandingkan beberapa website, akhirnya pilihan saya jatuh ke b-mobile visitor SIM Card.

Beberapa keunggulannya:

  1. Murah. (2380 yen setelah pajak). Kayaknya ini SIM Card paling murah yang saya temui. Kalau dikirim ke hotel, free delivery fee. Kalau mau diambil di kantor pos airport, ada biaya tambahan 200 yen.
  2. Unlimited data use. Yupp, unlimited data use! Saya bahkan sempet pake SIM Card ini buat streaming radio selama 2 jam x 3 hari! Ini gara-gara Bang Mumun dapet job baru jadi DJ di Arirang Music Access. LOL. Di websitenya dibilang speednya bakal turun kalo pake data lebih dari 1 GB selama 3 hari berturut-turut, tapi kayaknya walopun diturunin tetep aja speed-nya lumayan. Haha.
  3. Masa aktif 14 hari. Nggak ada pilihan lain, nggak bikin ribet. Di beberapa website, ada yang mesti milih 3,5,10 hari dll. Ribet dah. Dan enaknya SIM Card ini, kalo tinggal di Jepang lebih dari 14 hari masih bisa diisi ulang. Dan kalo udah beres dipake, bisa tinggal dibuang. Lebih enak kan daripada Portable WiFi yang mesti dikirim balik ke provider?
  4. Cocok untuk hampir semua tipe handphone. Ada pilihan Nano, Micro, dan Regular SIM Card. Selama handphone-nya nggak di-lock, harusnya sih bisa pake SIM Card ni. Kalo masih nggak yakin, silakan cek supported device-nya.
  5. Network Coverage oke. Saya cuma nyobain di Tokyo, Kyoto, an Osaka sih. Tapi selama saya pake, selalu ada networknya deh. Dia pake jaringan NTT Docomo soalnya.
  6. Prosesnya gampang. Saya book online dan minta dikirim ke hotel. Saat book, kita udah bisa pilih mau dianter jam berapa. Dan saat ngirim pun mereka kirim konfirmasi email ke kita jadi bisa di-track.

Kelemahannya:

  1. Data Only. Yup, untuk tipe yang saya pakai cuma bisa untuk internetan. Buat saya sih nggak masalah soalnya kebanyakan kontak keluarga dan temen pake online chatting app macem whatsapp, line, kakao. Kalo ada yang butuh voice call & text message, SIM Card tipe ini nggak cocok.
  2. Nggak bisa ngubah tanggal mulai/pengiriman. Setelah booking, kita nggak bisa ngubah tanggal mulai pemakaian atau tanggal pengiriman. Jadi pilih baik-baik!
  3. Set APN Manual. Jangan lupa set APN! Sebenernya otomatis ada pilihannya juga sih. Cuma supaya yakin, saya set manual juga sesuai petunjuk mereka. Tapi anehnya, beberapa kali muncul notifikasi kalo APN belum di-setting padahal internetnya bisa dipake. Well, kurang tau hp atau SIM Card-nya yang bermasalah. Tapi selama internetnya jalan, no problemo. Haha.

Jadii, kalo ada yang mau ke Jepang silakan coba pake SIM Card ini. Berdasarkan pengalaman, I highly recommend this one! Sempet nggak yakin dengan kualitasnya karena harganya yang jauh lebih murah dibanding SIM Card lain. Tapi ternyata harga murah bukan berarti kualitasnya murahan. Hehe.

Japan Trip – Part 5 : Amazing Osaka and How It Ended with Another Drama

I arrived in Osaka at my 7th day night. My hostel is near Dobutsuen-Mae Station. It’s called Hostel Backpacker Toyo. This time I took a single room instead of the dorm one. I slept really well that night. My condition got a lot better the next day. As I told you on the previous post, I didn’t prepare my Osaka trip well. I didn’t have exact plan for that day. Since I already bought Osaka Amazing 2-Day Pass and asked TIC staff in Kyoto for recommended places, I checked whether the place I want to visit was open or not. All the places I visited in Osaka are already included in Osaka Amazing Pass. The pass also covers subway and bus fee. It’s super awesome. Check more about the pass here.

Continue reading

Japan Trip – Part 3 : Tokyo Tourist Mode

It was my 4th day. RP had 2 fansigns that day, but I’ve had enough CDs and only had 2 more days in Tokyo before moving to Kyoto. So, I started my tourist mode. My first destination of the day is Asakusa area. I went to Sensoji Temple and Asakusa Shrine. Near the Kaminarimon gate, there’s Nakamise Shopping Street where we can find a lot of food and unique stuffs for omiyage (souvenir). When I was taking picture near Kaminarimon gate, someone approached me and asked if I’m Indonesian. And we ended up taking picture for each other. Haha. Her name is Mbak Dewi and currently taking course in Nara Woman University. She was also there by herself. But too bad she already entered the temple area and need to move to next destination, so we can’t travel around together. But we exchanged facebook friend request. Hehe.

Continue reading

Japan Trip – Part 2 : Fujiko F. Fujio Museum & All Royal Pirates Stuffs

It’s the second day! As you know, one of my (strongest) reason to come to Japan is to watch RP concert. Haha. The concert was in Kawasaki area. So I couldn’t really use my Tokyo Subway Ticket that day, I only used Suica. And since Fujiko F. Fujio Museum (Doraemon Museum) is also in Kawasaki, I went to the museum in the morning. I already bought the ticket for 10am in the airport. Learn how to buy the ticket for Fujiko F. Fujio museum here. The admission to the museum is maximum 30 minutes after the time on the ticket. But, I was kinda late that day. I arrived at the Noborito Station around 10.25am. I run to find the shuttle bus to the museum. I was worried if I can’t make it before 10.30am. But at the end. I arrived at the museum around 10.35am and they still let me in. Fyuhhh.

Continue reading

Japan Trip – Part 1: The VISA Drama and Arrival

How are you guyss? I hope you’re doing well!

Sooo, last month I finally went to Japan. And it’s all because of Royal Pirates (RP). Haha. When they announced that they will have concert in Japan, and that time there’s still no news about Korean concert, I was very tempted to go. And yeah you know how it ended up, I impulsively bought my plane ticket to Japan. Since the concert is on February 11th & 12th, I bought my ticket for February 11th and planned to come to their concert in 12th and then traveling around. I booked my flight back from Osaka for February 19th. It’s 9 days in total, the longest trip I’ve ever done.

Continue reading

Hanok Stay Fall 2015 Event by Korean Tourism Organization

Hanok (ν•œμ˜₯) is Korean traditional house. It has environtment-friendly characteristic considering its surrounding, lands and seasons. It’s shown from structure’s inner layout to building material which were used. Hanok house has special design for cooling interior in summer and heating the interior in winter. You may already heard about Ondol, a floor-based heating system used in Hanok. Hanok house use natural materials such as soil, timber, and rock which are recyclable and do not cause pollution.

If you want to see hanok house, you can come to Bukchon Hanok Village or Namsangol Hanok Village in Seoul. You can also see hanok that remodeled into cafe or restaurant in Gahoe-dong and Gye-dong, Jongno-gu, Seoul. Here’s compilation of recommended hanok restaurants in Seoul: link. There are also some hanok villages in other cities, such as Jeonju Hanok Village, Hahoe Folk Village (Andong, Gyeongsangbuk-do), and Korean Folk Village (Yongin, Gyeonggi).

You can stay on this hanok house, because there are a lot of hanok house operated as guesthouse. Just google “Hanok Guesthouse” and you’ll get a lot of results or you can also go to this link. If you’re personal blogger, have many interest in Hanok house, and will be in Korea during October 22-23, here’s a chance for you to stay on hanok house! Korea Tourism Organization (KTO) currently has this Hanok Stay Fall Event.

Hanok Stay Fall Event 2015 – KTO

Who can participate? Everyone who has big interest in Hanok and has personal blog
Event period: October 1-20, 2015
How to join?
1. Post about the event on your blog
2. Leave your post link on the comment section of this page *it’s easy, isn’t it?*
PutΒ ν•œμ˜₯μŠ€ν…Œμ΄λ‘œ λ– λ‚˜λŠ” 가을 μ—¬ν–‰ as your post title or you can also #ν•œμ˜₯μŠ€ν…Œμ΄ and #ν•œμ˜₯μŠ€ν…Œμ΄ κ°€μ„μ΄λ²€νŠΈ as tag.
Winner announcement: October 21, 2015 18:00
Prize:
1. 1N2D Hanok Stay Tour (15 people)
2. Mobile Giftcon (30 people)
Tour period: October 22-23, 2015

Let’s joint the event! πŸ˜€

Seoul Eulalia Festival 2015

Yeayy, fall is coming! It’s my most favorite season here in Korea. Soon, the fall foliage will be so prettyyy! It’s also said to be the best season to travel in Korea.

Seoul Eulalia Festival in Haneul Park Seoul is something you can not miss if you happen to visit Korea during this season. In this festival you can see a park full of eulalia or silver grass. For this year, the festival will be held in October 10-17. During the festival, the park will be open until 10pm. When you visit the park at night, you can see colorful laser shot through the silver grass. These are pictures from my visit last year.

But don’t worry, if you visit Korea after the festival ends you still can see the eulalia but only until 6pm and without the laser shot.

Because last year I’ve visited the festival at night, this year I want to see the day view. So, last week I went to the Haneul Park. And here are the photos

This slideshow requires JavaScript.

It’s pretty, isn’t it? The interesting part is that Haneul Park was once a massive landfill. This uncontrolled landfill was transformed into grassland park in 1993 as a project to restore and revitalize the area for the 2002 Korea/Japan World Cup. Woahh…

This park is the highest park in Seoul so you need to do a little hike to reach the park. It’s around 20 minute walk from the entrance. You can also take shuttle for 2000 KRW, but the line can be very long at times.

From this park, you can see beautiful view of Seoul. Go to the observation platform to see Bukhansan Mountain in the north, Namsan Mountain and the 63 Building in the east, Han River in the south and Haengjusanseon Fortress in the west.

This slideshow requires JavaScript.

Seoul Eulalia Festival 2015
October 10-17 @ Haneul Park
Subway Line 6, World Cup Stadium Station, Exit 1